måndag 7 februari 2011

MåBra


Här kommer ytterligare några krämpor som sägs bli hjälpta av choklad:
Kolesterolet
Kakaosmör sänker det dåliga kolesterolet och höjer de goda fettsyrorna, ungefär på samma sätt som olivolja. En tredjedel av fettet i choklad består nämligen av oljesyran Omega-9 och en tredjedel av stearinsyra. I levern bryts dock stearinsyran ner till oljesyra.

Blodtrycket
Mörk choklad är rik på polyfenoler som associeras med positiva hälsoeffekter. Polyfenolerna stimulerar kvävgas som får blodkärlen att slappna av och blodtrycket att minska.

Ångest
Kakao innehåller aminosyror som tillverkar signalsubstansen serotonin. Serotonin balanserar våra känslor och en serotoninhalt är ofta bakomliggande vid depressioner.

Hjärt- och kärlsjukdomar
I rå kakao finns anitoxidativt magnesium. I studier har de flesta drabbade av hjärtinfarkt haft låga magnesiumvärden. En 100 grams chokladkaka innehåller en femtedel av dagsbehovet av magnesium.

Trötthet 
Kakao innehåller koffein, teofyllin och teobromin, precis som kaffe och te. Kakao innehåller dock bara en bråkdel koffein jämfört med en kaffekopp men har ändå en liknande stimulerande påverkan på oss.

Blodproppar
Kakao innehåller flavonoider som motverkar att blodplättarna koaguleras som är precis vad som händer om man drabbas av en blodpropp. Effekterna liknas vid effekterna av läkemedlet Trombyl.
  
Immunförsvaret
Kakao innehåller inte bara antioxidanter. Ta en bit mörk choklad och få i dig vitamin A och E, fosfor, järn, kalium och selen som är bra för immunförsvaret.

(Källa: dinamediciner.se, nyfikenvital.se)

FÖR VISST ÄR CHOKLAD GOTT OCKSÅ ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar